Op 22 december 2022 zijn de eerste brugdelen boven de Amstel voor de Brug Ouderkerk geplaatst.

Het gaat om de zogenoemde liggers aan de Amstelveense kant. Op de betonnen liggers komt in de loop van 2023 het wegdek te liggen van de zuidelijke brug, waar het verkeer richting Amsterdam Zuidoost overheen kan rijden. Met het plaatsen van de liggers krijgt de nieuwe brug een duidelijkere zichtbare vorm.

De liggers wegen ongeveer 30.000 kg per stuk, wat neer komt op ongeveer 5 Savanne-olifanten. Elke ligger heeft een lengte van ruim 24 meter. Om deze grote betonnen liggers te kunnen plaatsen, werden ze met een aparte hijskraan ingehesen. De hijskraan stond op de westelijke oever naast de brug bij de Amstelzijde en is op 22 december bezig geweest om de (in totaal 8) liggers op hun plaats te leggen. Om de benodigde betonnen liggers op de bouwlocatie te krijgen, zijn verkeersregelaars ingezet. De betonnen liggers hoefden niet over de rijbaan gehesen te worden, zodat de hinder voor het wegverkeer tot een minimum beperkt bleef.

In 2023 werkt de aannemer verder aan de zuidelijke brug. Ook worden de fietspaden onder de brug aangelegd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden halverwege 2023 afgerond.

Brug Ouderkerk
De werkzaamheden aan deze basculebrug maken deel uit van de vernieuwing van de Brug Ouderkerk. De provincie Noord-Holland vernieuwt de brug over de Amstel in de N522 tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel en vervangt deze door 2 nieuwe bruggen. De noordelijke brug krijgt een rijstrook voor verkeer richting Amstelveen en een fietspad voor beide richtingen, de zuidelijke brug krijgt een rijstrook voor het verkeer naar Amsterdam, een rijstrook voor afslaand verkeer naar het Hoger Einde-Noord en een voetpad. Tegelijkertijd met het werk aan de brug vinden er aanpassingen plaats aan de aansluitende wegen en fietspaden. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid rondom de brug en stroomt het verkeer op de provinciale weg beter door.

De vernieuwing van de Brug Ouderkerk is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel en de Vervoerregio Amsterdam. De werkzaamheden worden door de aannemer Bouwcombinatie brug Ouderkerk uitgevoerd.

Meer informatie
Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle up-to-date informatie over de voortgang en uitvoering van de werkzaamheden is te vinden in de bouw app van de aannemer: N522 BOK. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.noord-holland.nl/brugouderkerk  of de regionale facebookpagina @AmstellandMeerlanden.