‘Probleembrug’ A12 bij Zoetermeer weggetakeld
Donderdag is een begin gemaakt met het weghalen van de Mandelabrug bij Zoetermeer. In november bleek dat de brug, die over de A12 en station Zoetermeer gaat, op instorten stond.

Kijk hier de video

 

Op 22 december 2022 zijn de eerste brugdelen boven de Amstel voor de Brug Ouderkerk geplaatst.

Het gaat om de zogenoemde liggers aan de Amstelveense kant. Op de betonnen liggers komt in de loop van 2023 het wegdek te liggen van de zuidelijke brug, waar het verkeer richting Amsterdam Zuidoost overheen kan rijden. Met het plaatsen van de liggers krijgt de nieuwe brug een duidelijkere zichtbare vorm.

N331 Zwartewaterbrug Hasselt

De Zwartewaterbrug is een brug over het Zwarte Water in Hasselt, gemeente Zwartewaterland. De brug in de provinciale weg N331 maakt onderdeel uit van het hoofdwegennet van Overijssel en Flevoland en is daarmee een belangrijke verkeersader tussen Zwolle en Emmeloord. Dat geldt zowel voor het wegverkeer als het scheepvaartverkeer op de vaarweg Zwarte Water. Een goede en veilige doorstroming van het verkeer is belangrijk voor alle gebruikers en omwonenden van de Zwartewaterbrug – nu en in de toekomst. meer lezen?

Snelweg A12 bij Zoetermeer dagen dicht door ontmanteling brug

27 december gaan ingrijpende werkzaamheden aan de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer van start: de brug heeft constructiefouten, waardoor hij deels moet worden afgebroken. Dat heeft tot gevolg dat de snelweg A12 bij Zoetermeer vanaf 22.00 uur ruim drie dagen in beide richtingen dicht is, tot zaterdagochtend. De brug zelf, die de stad verbindt met station Zoetermeer, is al sinds begin deze maand dicht omdat hij op instorten staat. De constructie bestaat uit vier betonnen brugliggers, die met een soort tand op pilaren rusten. Bij drie van de vier liggers zitten er grote scheuren in die tanden. Als die afbreken, kan het hele brugdeel met overkapping en al naar beneden vallen.

Tussen 2040 en 2060 wordt een grote opgave verwacht voor vervanging of renovatie van bruggen en viaducten. Rijkswaterstaat wil onderzoeken wat de optimale strategie is om deze opgave aan te pakken. Kunnen we nu al maatregelen nemen om de grootste pieken af te vlakken? meer lezen? 

In het centrum van Leidsche Rijn ligt een opvallende fietsbrug. Het lijkt wel alsof er vanaf de brug gouden hooivorken de lucht insteken. Als je beter kijkt, dan zie je natuurlijk dat het geen hooivorken zijn, maar wat anders...
Wie muzikaal is aangelegd, had het vast al herkend.
Het zijn stemvorken die de brug opsieren. Een stemvork wordt gebruikt om een muziekinstrument te stemmen. Ook zangers gebruiken dit instrument om de juiste toonhoogte te vinden. Maar wat moet een brug met stemvorken?

De Prins Clausbrug verbindt de binnenstad met Stadswerven. 
De Prins Clausbrug werd bijna een jaar geleden officieel geopend door prinses Beatrix en heeft nu een prijs in de wacht gesleept. Het gaat om de Staalprijs 2022 in de categorie ‘infrastructuur’. 

In de West-Indiase staat Gujarat is een hangbrug ingestort. Honderden mensen die zich op de brug bevonden, zijn in het rivierwater terechtgekomen. Zeker 130 mensen hebben het ongeluk niet overleefd. Op het moment van instorten waren er minstens 400 mensen op de kabelbrug boven de Machchhu-rivier in de plaats Morbi. Een onbekend aantal mensen is zwaargewond, meldt persbureau Reuters. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen, die op dit moment schoolvakantie hebben, vanwege het lichtjesfeest Divali. 

In China is een deel van een brug boven een snelweg in elkaar gestort. De brug was onder constructie en maakt deel uit van een snelweg in aanleg.

Video bekijken

Uitgebreide studie
De wens voor een nieuwe oeververbinding is al eerder uitgesproken. Hierop is een uitgebreide MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) gestart. De verkenning is niet alleen gericht op een eventuele nieuwe oeververbinding maar ook op een permanent treinstation Stadionpark, een hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding tussen Zuidplein en Kralingse Zoom en een hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding tussen Zuidplein en Rotterdam Centraal via de Maastunnel.

HEUSDEN/WIJK EN AALBURG - Áls hij toch een keer op de fiets in de buurt komt van de Heusdense brug, dan stapt Cor Kuilboer altijd even af. Want hij kan nog altijd ‘enorm genieten’ van de brug over de Bergsche Maas die hij in de jaren tachtig ontwierp

Het bouwwerk oogt speels, te danken aan de manier waarop de tuien aan de pyloon zijn bevestigd. Dagelijks steken honderden fietsers via de brug de Bergsche Maas over. De enkele keer dat Cor Kuilboer - hij woont in Udenhout - tijdens een tochtje op het stalen ros in die contreien de brug aandoet, stapt hij tot leedwezen van zijn vrouw Karin altijd af. Even kijken hoe het bouwwerk erbij staat, en daar gaat wat tijd overheen. Het is heel begrijpelijk: het is zijn kindje, hij heeft het ontwerp gemaakt.

Dronten - Vier kranen zijn donderdagmorgen 1 september 2022 ingezet om het nieuwe brugdek op zijn plek te hijsen in de nieuwe Roggebotbrug. Het stalen 'val', zoals het brugdeel heet, is per schip aangevoerd en op de bouwplaats in elkaar gezet.

Het inhangen, ook wel de kranendans genoemd, is volgens omgevingsmanager Leegstra een precies werkje. "Het val is afgelopen maandag in twee delen aangevoerd vanwege de grootte en het gewicht. We hebben deze week gewerkt om alles aan elkaar te zetten en voor te bereiden op het inhijsen." Volgende week wordt het brugdeel met ballast in evenwicht gebracht zodat het openen goed verloopt. Daarna worden de installaties voor de bediening aangebracht.

MONTFOORT - De draaibrug in Montfoort wordt van oktober tot en met maart gerenoveerd. Rijkswaterstaat is inmiddels begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Het draaiende gedeelte van de brug wordt in de tweede helft van oktober 2022 eruit gehesen en naar een andere locatie buiten Montfoort gebracht. Daar wordt de overgang opgeknapt. RWS vernieuwt rondom de brug onder andere het houten remmingwerk, herstelt de kademuur, plaatst een afscheidingsmuur en renoveert het draaipunt. Voetgangers, fietsers en hulpdiensten kunnen vanaf 12 oktober gebruik maken van een tijdelijke hulpbrug. De draaibrug wordt dan afgesloten.

Bron: Telegraaf 23 september 2022

 

Met de schrik vrij na instorten brug

Een tien jaar oude, overwegend houten verkeersbrug in het Noorse Tretten is gisteren plotsklaps ingestort. Hierdoor kwamen een vrachtauto en een auto (gedeeltelijk) in de rivier Lagen te-recht. De bijna 150 meter lange brug in Tretten, 150 kilometer ten noorden van Oslo, begaf het op meerdere punten door nog onbekende oorzaak.

Wéér staat het stil op de Galecopperbrug
Marco Gerling
Utrecht - Opnieuw krijgen automobilisten te maken met ernstige verkeershinder op de A12 bij Utrecht. Kabels van de Galecopperbrug zijn versleten en daarom zijn grootschalige werkzaamheden nodig die tot diep in 2024 duren.
Afgelopen weekend begonnen de eerste voorbereidende werkzaamheden met een inspectie en technische metingen, waardoor er ’s avonds minder rijstroken beschikbaar waren. Dat is nodig voorafgaand aan grote werkzaamheden met nog veel meer impact. Dat echte werk aan de brug, die stamt uit de jaren 70, begint op maandag 13 juni. Vanaf dan geldt permanent een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur en zijn bovendien drie hoofdrijbanen en twee parallelrijbanen versmald. Die versmalling en beperkte snelheid zijn volgens woordvoerder Jo han de Boer van Rijkswaterstaat hard nodig om werkruimte te creëren.

Een spectaculair gezicht was het wel gisteravond: de twee brugdelen die over de Cattenbroekertunnel in Woerden werden gehesen.
De klus, die in de avond en nacht werd uitgevoerd, is ter voorbereiding op de aanleg van de Beneluxlaan en de doorfietsroute tussen Woerden en Utrecht.
Gisteravond werden zowel de brugdelen van de fietsbrug als van de verkeersbrug op hun plek gehesen. Deze brugdelen zijn eerder al gemaakt en werden door aannemer Hees met een kraan over de Cattenbroekertunnel getild. Om deze reden was de tunnel een avond en nacht lang afgesloten voor fietsers en voetgangers.
De nieuwe bruggen moeten eind juni klaar zijn.

Bron: AD Woerden 11 mei 2022