Wéér staat het stil op de Galecopperbrug
Marco Gerling
Utrecht - Opnieuw krijgen automobilisten te maken met ernstige verkeershinder op de A12 bij Utrecht. Kabels van de Galecopperbrug zijn versleten en daarom zijn grootschalige werkzaamheden nodig die tot diep in 2024 duren.
Afgelopen weekend begonnen de eerste voorbereidende werkzaamheden met een inspectie en technische metingen, waardoor er ’s avonds minder rijstroken beschikbaar waren. Dat is nodig voorafgaand aan grote werkzaamheden met nog veel meer impact. Dat echte werk aan de brug, die stamt uit de jaren 70, begint op maandag 13 juni. Vanaf dan geldt permanent een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur en zijn bovendien drie hoofdrijbanen en twee parallelrijbanen versmald. Die versmalling en beperkte snelheid zijn volgens woordvoerder Jo han de Boer van Rijkswaterstaat hard nodig om werkruimte te creëren.

Een spectaculair gezicht was het wel gisteravond: de twee brugdelen die over de Cattenbroekertunnel in Woerden werden gehesen.
De klus, die in de avond en nacht werd uitgevoerd, is ter voorbereiding op de aanleg van de Beneluxlaan en de doorfietsroute tussen Woerden en Utrecht.
Gisteravond werden zowel de brugdelen van de fietsbrug als van de verkeersbrug op hun plek gehesen. Deze brugdelen zijn eerder al gemaakt en werden door aannemer Hees met een kraan over de Cattenbroekertunnel getild. Om deze reden was de tunnel een avond en nacht lang afgesloten voor fietsers en voetgangers.
De nieuwe bruggen moeten eind juni klaar zijn.

Bron: AD Woerden 11 mei 2022

Een beetje lef moetje wel hebben om over Sky Bridge 721 te lopen. De imposante hangbrug is een nieuw hoogtepunt in Dolni Morava, in het noorden van Tsjechië. De naam is een trotse verwijzing naar de lengte van de reusachtige structuur, die de 721 meter tussen twee bergruggen overbrugt. Wie hoogtevrees heeft kan beter een omweg nemen, want de hangbrug bungelt op 95 meter hoogte boven de vallei. Op 13 mei 2022 is de brug officieel geopend.

Bron: AD 11 mei 2022