cover juni2024

Waalbrug bij Nijmegen was grootste boogbrug

In de serie Bruggen in de Kunst dit keer een van de iconen van de Gelderse Keizerstad Nijmegen: de Waalbrug. Nijmegenaren komen pas echt thuis als ze over dit vernuftig staaltje techniek van P. Stelling en W.J. Harmsen de stad binnenrijden. Beeldend kunstenaar J.G. Cafenburgh maakte er een mooie etsvoorstelling van. Een bijdrage met bijzonder beeldmateriaal.

waalbrug

Groot onderhoud Prins Willem-Alexander-brug

De Prins Willem-Alexanderbrug is gebouwd in 1974 en toe aan groot onderhoud. Zo blijkt uit inspecties die eigenaar Provincie Gelderland in 2022 heeft laten uitvoeren. Het werk begint deze zomer en loopt door tot in 2027.

onderhoud PrinsWABrug

Herbestemming brugwachtershuisjes

Het is mogelijk, ook al heeft het veel voeten in de aarde: brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming geven om zo hun plaats in de gebouwde omgeving te behouden. Zo blijkt uit het onlangs gepresenteerde boek ‘Bakens in de stad’.

Brugwachtershuisjes

Nieuw tuisysteem voor Galecopperbrug

In 2019 is het klip-en-klaar voor Rijkswaterstaat: de tuien van de Galecopperbrug (A12) bij Utrecht richting Arnhem zijn verroest. Vervanging is een ingrijpende en zeer complexe klus. Want je kunt de één-na-drukste brug van Nederland niet zomaar meer dan een half jaar volledig afsluiten. Dit vergt een goede voorbereiding.

Galecopperbrug

Brug van de buren

De manier waarop Nederland bestuurlijk is georganiseerd, schept een organisatorisch niemandsland op het knooppunt waar twee netwerkinfrastructuren elkaar kruisen. Op dit knooppunt – bijvoorbeeld een brug - kunnen problemen ontstaan met de coherentie van de toegepaste techniek. Een overzicht.

montfoort draaibrug

Hemsterhuisbrug in oude glorie hersteld

De voetgangers- en fietsersbrug Hemsterhuisbrug in Den Haag is geheel hersteld naar de vorm en techniek die hij bij de ingebruikneming in 1885 had. Ook de oorspronkelijke kleur en het brugwachtershuisje zijn terug. Een project waarbij een ijzergieterij in het Spaanse Bilbao een sleutelrol speelt.

Hemsterhuisbrug

Geschiedenis herhaalt zich in Noordoostpolder

Bijna zes jaar na de ondertekening van het contract in juni 2018, is het Programma Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen van de provincie Flevoland in maart 2024 afgerond. Met dit complexe programma heeft de provincie Flevoland in een relatief korte periode een enorme renovatieopgave aan de bruggen en sluizen gerealiseerd. Daarmee is de provincie koploper en een voorbeeld voor de infrastructurele vervangingsopgave, waarmee heel Nederland kampt.

Friese sluis

Studenten ontwerpen met oude brugdelen

Een verbinding ontwerpen op de Knowledge Mile Amsterdam met oude brugdelen van de Nationale Bruggenbank. Eerstejaars studenten Engineering van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bedenken, ontwerpen en maken vernuftige oplossingen voor technische vraagstukken van onder meer de gemeente Amsterdam.

studenten hergebruik bruggen

Machine- en Arboveiligheid bij machines in beweegbare bruggen

Een groot deel van de beweegbare bruggen in Nederland nadert het einde van zijn economische en/of technische levensduur. Renovatie is nodig en dat is een uitdaging. Eén van de uitdagingen is het goed omgaan met de machine- en arboveiligheid. Recent is hierover een CROW-publicatie tot stand gekomen.

Eilandbrug Kampen