Frans Remery is ons op 1 december jl. volkomen onverwacht ontvallen. Frans is jarenlang redacteur en regelmatig auteur van interessante artikelen voor het tijdschrift BRUGGEN geweest. Zelfs aan dit nummer heeft hij nog een bijdrage geleverd (zie pag. 18). Markant was de artikelenreeks ‘Romeinse Bruggen in Nederland’ van zijn hand, waarmee hij zijn belangstelling voor de historie van de bruggenbouw met een groter publiek kon delen.

Zijn zorgvuldige manier van formuleren en het helder toelichten van technisch ingewikkelde zaken waren kenmerkend. Als vraagbaak bij technische vraagstukken werd door de Bruggenstichting vaak een beroep op hem gedaan. Hij was specialist op het gebied van beweegbare bruggen en bewegingsinrichtingen van sluizen.

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie KWS – VES - DDM hebben zondagavond 21 november 2021 de stalen Boogbrug Vianen succesvol verwijderd. De werkzaamheden startten om 20.30 uur en duurden uiteindelijk tot 01:00 uur.

Via de livestream keken zo’n 6.000 mensen mee.

Gert-Jan Luijendijk heeft er een paar mooie foto's van gemaakt.

De Nationale Bruggenbank is een onafhankelijk platform van overheden voor overheden, waar vraag en aanbod van gebruikte bruggen samenkomt. Sinds de lancering op 11 maart 2021 is er veel gebeurd. Barbara Kuipers, senior adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat, geeft een update.

In de nieuwe Waalsprongwijk Woenderskamp ligt een bijzondere brug. Hij is bijna volledig opgebouwd uit hergebruikte materialen. Dat is op zich al bijzonder, maar het is ook nog eens speciaal dat deze brug geschikt is voor de zwaarste verkeersklasse. Dus ook een volgeladen verhuiswagen kan er overheen! 
Lees hier meer

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om de snelheid op de Haringvlietbrug tot aan renovatie naar 50 km/h te verlagen en het verkeer op en rond de brug over 1 rijstrook te laten rijden. Eenmaal per week wordt de brug bij uitzondering open gedraaid voor inspectie. Wekelijkse inspecties en aandraaien van de klemmen volstaan niet meer.

De nieuwe Prins Clausbrug in Dordrecht is dinsdag op zijn plek gezet en dat heeft veel bekijks getrokken. De zogenoemde klep moest met behulp van een drijvende bok, met een hijshoogte van 63 meter, op haar plaats worden gelegd. Woensdag worden nog de pendelstaaf en de ballastmast geplaatst.
Lees hier meer

Registreer voor de online matchmaking ‘NWA Bruggen en kademuren in stedelijk gebied- Urbiquay op 24 september 2021

Heeft u interesse in het aandragen van innovatieve integrale oplossingen voor (besluiten over) toekomstbestendig herstel en onderhoud van bruggen en kademuren in stedelijk gebied? Op 24 september 2021 organiseert NWO een online matchmakingsbijeenkomst rond de NWA-call ‘ Bruggen en kademuren in stedelijk gebied- Urbiquay’. Daar ontmoet u andere geïnteresseerden en kunt u potentiële consortiumpartners vinden. De matchmakingsbijeenkomst wordt online gehouden op 24 september 2021 van 09:30 tot 13:00 uur. Schrijf u in vóór 22 september 2021 om deel te nemen. Registreren kan op het matchmakingplatform voor deze bijeenkomst.

expositie

Bruggen en wegen

15 t/m 25 september 2021

Op 26 juli werd bekend dat de Hollandse Waterlinie tot Unesco werelderfgoedis bestempeld. In de Utrechtse regio is dit met veel gejubel ontvangen. Ook door gedeputeerde Rob van Muilenkom. Toch is diezelfde provincie van plan om een uniek onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie naar de sloop te brengen; de Beverweerdsebrug, ook wel de IJzeren brug genoemd - een monumentale brug uit 1870.
Lees hier meer