Nieuws

 mini fietsbrug

Call for papers!
Symposium Fiets+Voetbruggen 2019
7 november 2019

 Gerrit Hardenberg

Im memoriam ir. Gerrit Hardenberg

 brug2

Begunstiger worden?

Klik hier!

Publicaties

hbo boek 

Bruggen Basiskennis voor civieltechnici

Tijdelijk niet leverbaar

 tijdschrift

Tijdschrift Bruggen

4 x per jaar verschijnt het blad Bruggen

 nederlandsebrug klein Overige publicaties

 

Kennis

database 

Bruggendatabase
Informatie over diverse
bruggen

 lexicon

Bruggen lexicon
Verklaring van woorden
uit het vakjargon

 

 brug3

Wat is een brug?
Uitleg over verschillende
brug typen

 

PLANETENSINGEL ALPHEN AAN DEN RIJN

door P. Engels

Wie het kleine niet eert…maart 08 01

De brug in de Planetensingel in een woonwijk in Alphen aan den Rijn, zou aanvankelijk als een in het werk gestorte betonbrug worden uitgevoerd. Maar dat veranderde toen Van Hattum en Blankevoort Regio Zuid bij Spanbeton te rade ging. De brug kon evengoed in prefab beton worden gemaakt en dat pakte goedkoper uit. Er werden enkele concessies in het uiterlijk gedaan, maar één uitgangspunt bleef onwrikbaar: de brug zou een overspanning van 20 meter krijgen in een verticale boogvorm, zodat mensen in roeibootjes er ongehinderd onderdoor konden varen.
De prefab oplossing voorzag in negen getoogde
R-balken, elk 990 mm breed en 520 mm hoog, met daarop een in het werk gestort dek van gewapend beton, dik 180 mm. De liggers zijn zo ontworpen dat ze in het midden van de overspanning een verticale boog hebben van 280 mm. Niettemin lopen de voorspanstrengen gewoon in een rechte lijn van kop tot kop. In maart 2010 zijn de liggers gemonteerd.

Speciale afwerking wegdekmaart 08 02

Bijzonder zijn de afwerking van het wegdek en het trottoir van de brug. Hierbij is Creteprint toegepast, waarmee in het verse betonoppervlak een gepaald patroon wordt gedrukt. Voorafgaand is in poedervorm een kleurstof gestrooid en ingeschuurd. Daarna werd met speciale mallen de structuur van een klinkerwegdek en trottoirtegels aangebracht. De bewerking wordt afgerond met het aanbrengen van een coating, die de kleurslijtlaag beschermt tegen uitdrogen en een hoge slijtvastheid oplevert.
Hiermee is aangetoond dat ook voor kleine projecten een uitvoering in prefab beton zeker mogelijk is.

Download dit artikel in pdf-formaat logo pdf

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Raad van Advies

scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image scroll image