Kijken naar werk is ook leuk. Het plaatsen van een enorme fietsbrug in de nacht van zaterdag op zondag wordt gadegeslagen door tientallen toeschouwers. De bijzondere tilklus verloopt vlekkeloos.

Zaterdagavond 22.00 uur. De brug voor fietssnelweg F35 die straks over de Lambertus Buddestraat in Enschede komt te liggen, is klaar voor transport. De brug is gemaakt bij Buiting Staalbouw op bedrijvenpark XL Businesspark. Ook de brug voor de F35 over de Tubantiasingel is door het Almelose bedrijf gemaakt. Het zijn flinke jongens, die bruggen die bij Buiting worden gemaakt. De brug over de Tubantiasingel is ruim 30 meter lang. De brug die dit weekend wordt geplaatst over de Lambertus Buddestraat is maar liefst 47 meter lang. Het stalen gevaarte weegt 107 ton.


Met een hele zware kraan - de zwaarste van kraanbedrijf Wagenborg - wordt de brug zaterdagavond in Almelo op een enorme dieplader geplaatst. „Het transport gaat op de centimeter nauwkeurig”, zegt F35-projectleider Martijn Wiefferink. Opdat de dieplader de bochten kan maken, zijn voor dit bijzondere transport enkele lichtmasten en verkeersborden verwijderd.
Met een gangetje van 50 kilometer per uur rijdt de dieplader over snelweg A35 van Almelo naar Enschede. Zaterdagavond om 23.00 uur staat de brug al bij het viaduct Lambertus Buddestraat. Een beetje te vroeg, want er kan pas getakeld worden na 02.00 uur. Voor deze speciale klus moet het spoor namelijk buiten dienst zijn gesteld.
Op de plek van de bestemming wordt de kraan zaterdagavond stevig neergezet, dat gebeurt met draglineschotten. Die moeten voorkomen dat de steunpoten van de kraan wegzakken in de zachte ondergrond.
„Als-ie maar een centimeter zou wegzakken, dan heb je al een probleem met die 107 ton”, zegt Wiefferink. Al met al zijn zaterdagavond zo’n dertig mensen aan het werk met deze bijzondere klus.
Nachtelijke toeschouwers
Kijken als anderen werken is ook leuk. In overleg met de gemeente heeft aannemer Strukton aanwonenden en zakenrelaties uitgenodigd.
Op een plek waar de tilklus goed bekeken kan worden, is zelfs voorzien in een natje en een droogje. Ondanks het nachtelijk uur zijn er zo’n vijftig toeschouwers. Door de vele schijnwerpers kunnen ze alles goed volgen.
Uiteindelijk begint het takelen iets later dan gepland. Maar om 02.30 uur hangt de 107 ton echt in de takels. Drie kwartier later ligt de brug al op z’n plek. 
Wiefferink: „Het past allemaal. We hadden twee centimeters speling aan beide zijden.” Vanaf maandag wordt er verder gewerkt aan de afwerking. Er moet ook nieuw asfalt komen. De Lambertus Buddestraat gaat waarschijnlijk vrijdag weer open voor het verkeer.
Als alles meezit, kunnen de eerste fietsers nog voor het eind van het jaar over de nieuwe brug rijden.

meer informatie