Lezing in Wageningen

Op dinsdag 24 oktober geeft dhr. F. Remery een lezing met de titel: Bruggen in Nederland in historisch perspectief. De lezing wordt gehouden in de Wielewaag:Stationsstraat 32, 6701 AM Wageningen, van 14.00 tot 16.00 uur.  Men kan zich opgeven op onze website: https://www.volksuniversiteitwageningen.nl/

In ons land, gelegen aan de benedenloop van diverse grote rivieren en doorsneden door kanalen, zijn spectaculaire grote en kleine bruggen te vinden. Het land kent verder een keur aan grachtensteden vol bruggen met een historisch karakter. Het beeld van bruggen die zijn vervangen door nieuwere exemplaren, blijft vaak bewaard in schilderijen, tekeningen en foto’s. Als ‘voorouders’ van de huidige bruggen, schetsen zulke bruggen een beeld van de tijd en van de ontwikkelingen in de bruggenbouw. Ook in onze tijd gaat de ontwikkeling door en zien wij dat bruggen de openbare ruimte op een praktische en esthetische manier kunnen vullen.

Frans RFransRemeryemery is werktuigkundig ingenieur. Hij begon zijn carrière bij Werkspoor in Amsterdam en de Koninklijke Luchtmacht, en was langdurig werkzaam bij de Directie Bruggen, later de Bouwdienst van Rijkswaterstaat. In de tijd dat Rijkswaterstaat nog alles zelf ontwierp, werkte hij aan het ontwerp van de werktuigkundige installaties voor de kunstwerken die toen werden gebouwd. O.a. was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van het bewegingssysteem van de schuiven van de Oosterscheldekering en de renovatie van het sluizencomplex in IJmuiden. Tussendoor verbleef hij enkele jaren in RD Congo, waar hij de bevolking hielp bij de bouw van bruggen. In de loop van de jaren adviseerde hij geregeld bij buitenlandse projecten op het gebied van sluizen en gemalen. Als vrijwilliger bij de Nederlandse Bruggenstichting kreeg hij belangstelling voor de geschiedenis van de bruggenbouw in Nederland. Deze stichting verzamelt en bewaart kennis van bruggen in Nederland, adviseert bij de bepaling van de monumentwaarde van bruggen als industrieel erfgoed, geeft een tijdschrift uit over bruggen en publiceert boeken over de geschiedenis van bruggen en bruggenbouw.

Wij verwelkomen u graag op 24 oktober.